View from reception room
Rear elevation
Angled view
Middle wall view
Pivot door open
Roof apex detail
Pivot door view
Larch cladding detail
Mars red window detail
Living room slot view
Slot opening
Kitchen view from reception
Parquet flooring
Dining long view
Dining cross view
Kitchen view from utility
Utility Room view
Window seat
Kitchen peninsula
Bedroom view over the roof
Bath view over the roof
'Framed House'
Nottingham Road, London, E10

Project 

A timber framed, larch clad extension and renovation project in Leytonstone, East London, with multiple internal 'framed' views.

 

 

Description
 

The Framed House concept was born from the clients bold brief; to challenge the typical terraced house rear extension form; to celebrate materials in their raw state; to create framed ‘social’ views throughout; and to minimise the structural interventions to the existing property, being on a tight budget and conscious of reducing waste from construction. 

 

The resulting extension roof creates a dramatic and angular contrast to the gentle slope of the existing front to back kitchen pitch. However, keen for them both to be read as a homogeneous object, the old and new are both clad in open larch boarding. Mars red textured aluminium windows and doors then contrast against the cladding to give the exterior a playful and joyous feel. 

 

Internally the exposed roof structure, made exclusively from standard spruce studs and rafters, sails over the old side garden providing a voluminous and dramatic new dining space as it lands on a new exposed brick wall one side - pointed with red mortar to match the window frames - and the pale brick of the old kitchen wall the other. 

 

Decorative pine plywood, with its rich wood grain, fits between the dining rafters and under the kitchen rafters and the same material then frames and lines other internal features throughout the ground floor. Finally, the plywood is used for joinery with a dining and window bench anchoring the far end of the extension adjacent to a large pivot door for garden access. 

 

Keeping much of the old structure lead naturally to a broken plan arrangement, but to ensure social connectivity a series of carefully placed openings were cut in the brickwork - giving slim but key views into the kitchen from the living room and window bench areas - before then being framed with yellow steel plate, a colour replicated on other internal walls..

 

Bringing light into the ‘middle’ room, now removed from the garden following the infill extension, has been achieved through a frameless glazed rooflight abutting the existing house wall and sitting seamlessly with the roof cladding. The old patio door opening, still the same size and using the same original lintel, then frames the old to new and leads one's gaze on to the gable end glass facade, framing the garden and trees beyond.

Our Services

Survey / Concept Design / Planning / Detailed Design / Tendering / Contract Administration / Joinery Design / Interior Design

 

2019 - 2021

Practical Completion

Structural Engineer

J Friis Consulting Structural Engineers

Contractor

KP Building Developments

Photography

Adam Scott Images

Dimension Survey

Bridport Measured Building Surveys